15 Julai 2011,Kulim- BSRC kini sekali lagi menganjurkan aktiviti kelab bagi merapatkan lagi talian silaturrahim antara ahli-ahlinya.Kali ini Hatyai,Thailand menjadi pilihan untuk dijadikan destinasi percutian kelab ini. Selain itu, para peserta dapat menikmati citarasa masakan atau makanan Thai yang menusuk tali usus...:P mana tak nya..dalam masa sehari, 2 sajian Tom Yam telah meninggalkan kesan mendalam hingga membuat tali ususku tak senang duduk...hehehe...Aktiviti ini dijalankan selama 2 hari 1 malam dimana kami semua telah bermalam di Hotel Grand Plaza,Hatyai dengan kadar bayaran yang agak murah.Setibanya kami di Songkhla, kami dibawa ke kawasan perkampungan yang menyediakan pelbagai hasil industri kecil-kecilan seperti pembuatan keropok,biji gajus goreng
(atau dalam bahasa Kedah nya..bijik jangguih goren)...untuk sampai ke kawasan tersebut kami telah menyeberangi 2 jambatan terpanjang di Thailand yang mana ianya merentasi sebuah tasik semulajadi yang luasnya seumpama laut...Dasyat!!!! Kemudian,kami di bawa ke Pantai Samila yang mana benda paling best kat sana ialah dapat makan ais krim dalam buah nyioq...30 bath harga dia..bersamaan RM3 lebih...rasa jangan tanya...Pergh!!! Sedap kaw!!! Sesudah menjamu selera ais krim dalam buah nyioq, kami singgah ke pasar terapung (Floating Market) atau dalam bahasa siam nya
Klonghae Floating Market...macam2 masakan ada kat sana...kawasan penjualan makanan terbahagi kepada 2 iaitu kawasan makanan halal & kawasan makanan eksotik...tapi sayangnya...masa begitu mencemburui kami hingga ada antara kami tak sempat untuk singgah ke kawasan makanan eksotik...Harga makanan di kawasan itu adalah sekitar 30 bath...kira paling mahai pun RM3 ja...
Sebaik saja menjejakkan kaki ke dalam bilik hotel...kami meneruskan aktiviti jalan-jalan cari makan lagi di sekitar bandar Hatyai...antara makanan popular di sekitar bandar itu adalah Pulut Ayam,Udang Goreng,Pulut Durian,Pulut Mangga & etc...kalau nak list semua jenis makanan kat sini..sampai esok pun tak habis cerita...
Keesokan paginya...kami berangkat ke Market atau sebuah kompleks beli-belah ala2 Pekan Rabu,Aloq Setaq...kat sana macam2 ada..tapi yang sesuainya untuk mereka yng berkeluarga...boleh la si suami menambat hati si isteri dengan beli macam2 barang kat situ...
Perjalanan pulang kami bermula lebih kurang 1:30ptg keesokannya watku Malaysia & kami sampai di border (Danok) pada jam lebih kurang 3ptg.Sekali lagi kami bersiar-siar di sekitar Pekan Danok,Thailand.Macam2 ada kat situ..especially buah-buahan,pakaian (jersi bola; murah gila!!!),minyak tomoi & makanan2 halal...
Kami tinggalkan Thailand dan sampai ke Kulim pada jam 7:30ptg waktu Malaysia.
Kini destinasi bajet yang disuarakan....mungkinkah Singapore??? Atau mungkinkah Bandung,Indonesia???
Nantikan kemunculan episod ke-2 jalan-jalan perabih duit...hehehe...
Terima kasih kepada seluruh peserta BSRC Kulim-Haytai 2011 & ahli keluarga yang telah menjayakan program ini.
-Pengarang Kampung-
 |
Peserta tak sabar menanti di border untuk masuk ke Thailand |
 |
Designer BSRC, Encik Ibrahim Pakthalong |
 |
Olympus tahun 1972 |
 |
Lambang tourism Malaysia...tapi salurkan wang kepada Thai..mcm mana nie??? |
 |
Jun Jhong Paramba dengan alat pengintipnya... |
 |
King bersama konco-konconya... |
 |
Boss rombongan... |
 |
Jentera yang bawak kanak-kanak tua.... |
 |
Ntah... |
 |
Man Junjong dok geram tue... |
 |
Pre measurement... |
 |
Post measurement.... |
 |
Nama kedai ja Sami..bukan sami yang masak... |
 |
Jambatan terpanjang kat Thai di Songkhla... |
 |
Pak Tamron dan isterinya..Mak Tamrin. |
 |
Pasar terapung |
 |
action ja... |
 |
yang nie tokey nya...Mat Ped Pongtolang |
 |
peniaga air kat pasar terapung |
 |
get ready!!! bot nak race... |
 |
halal...tengok..ada cop.. |
 |
ikan keli panggang |
 |
ingat raya ja ada ketupat??? |
 |
tourist from Fiji..Mr. Mesut Ogy |
 |
Koka-Kola |
 |
Udang Lohan...kepala besaq |
 |
ciplak converse...jadi cover story... |
 |
jejaka Fab... |
 |
keta mat bunga kot?? |
 |
pueh... |
 |
ahaks.. |
 |
Kat siam ja nampak model nie...Toyota Soluna |
 |
sepinggan 100 bath |
No comments:
Post a Comment